8 ÖSSZETEVŐ AZ EGÉSZSÉGES ÍZÜLTEK ÉRDEKÉBEN, AMELYEK HATÁSA TUDOMÁNYOSAN BIZONYÍTOTT

Az ízületi fájdalom kezelésekor az alkalmazott gyógyszereken kívül sokan hasznosnak találják a vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb hatóanyagokat tartalmazó étrendkiegészítőket is. Áttekintést nyújtunk azokról a legjobb természetes összetevőkről, amelyek tudományos bizonyítékkal szolgálnak az ízületek egészségének javítására. Egyes étrend-kiegészítők befolyásolhatják a gyógyszereket, tehát ha már bizonyos típusú gyógyszereket szed, akkor az étrend-kiegészítők használata előtt keresse fel orvosát vagy gyógyszerészét.

FÁJDALOMCSILLAPÍTÓ ÉS ÍZÜLETI GYULLADÁSCSÖKKENTŐ ÖSSZETEVŐK

Glükózamin-szulfát – Az ízületi porc fő alkotóelemének is nevezhető, mivel az ízületeket az oszteoartritisz vagy sérülés által okozott károsodások gyógyításához szükséges építőanyagokkal látja el, és segíti a sebgyógyulást. A glükózamin-szulfát többnyire nem található meg élelmiszerekben. Kagylókat (például fűrészes garnélarák, homár és rákfélék) vagy növényi forrásokat használnak az étrendkiegészítők előállításához, és gyakran kondroitinnel kombinálják. Nagyjából egy hónapig kell alkalmazni, hogy kifejtse jótékony hatásait. Úgy tartják, hogy a glükozamin-szulfát lelassítja a porckopást, enyhíti az oszteoartritisz (OA) fájdalmait és javítja az ízületek mobilitását.

A kondroitinhez hasonlóan a glükózamin megolajozza az ízületeket, elősegíti a porc nedvességének megőrzését és védi a kopástól. Bár a tartós eredmények vegyesek, a glükózamin összességében csökkenti a fájdalmat és javítja az ízületi funkciókat. A glükózamin és a kondroitin hatása az 1600 oszteoartritiszes beteggel végzett eddigi legnagyobb tanulmány első fázisában kimutatta, hogy számos közepesen súlyos vagy súlyos ízületi gyulladásban szenvedő betegnél enyhült a fájdalom.

Kondroitin-szulfát – A kondroitin egy glikozaminoglikán, a porc természetes építő eleme, amelyet szarvasmarha- vagy cápa porcból nyernek ki vagy szintetikusan állítanak elő. Gyakran kombinálják glükózaminnal. A tudományos bizonyítékok alátámasztják az ízületi fájdalom enyhítésére, az ízületek mozgékonyságának javítására és az általános gyulladásgátló gyógyszerek dózisának csökkentésére való alkalmasságát. A kondroitin-szulfátot az oszteoartritisz problémáinak enyhítésére használják. Oszteoartritisz esetén az ízületek porcai elhasználódnak, és a kondroitin-szulfát, a porc egyik építőkövének szedése lelassíthatja a porcveszteséget. Gyakran más összetevőkkel, például mangán-aszkorbáttal, glükózamin-szulfáttal, glükózamin-hidrokloriddal vagy N-acetil-glükozaminnal kombinálják. A kondroitin-szulfátot orálisan kell szedni olyan betegségek esetén, mint például a HIV, szívbetegség, gyenge csontok (csontritkulás), mellrák kezelésére használt gyógyszerek által okozott ízületi fájdalmak, sav-reflux, magas koleszterinszint, izomfájdalom edzés után, Kashin-Beck-betegségnek nevezett csontbetegség, viszketés és pikkelysömör (pszoriázis). A kondroitin-szulfátot vassal kombinálva is használják vérszegénység kezelésére. Néhány csontritkulásban szenvedő beteg kondroitint, glükózamin-szulfátot és kámfort tartalmazó krémmel és kenőccsel enyhíti a fájdalmat.

Omega-3 zsírsavak – nélkülözhetetlenek az élethez, vagyis nélkülözhetetlenek az egészséghez, a test nem tudja előállítani őket, ezért az élelmiszerekből kell beszerezni őket. Fontosak az élet minden szakaszában, és a szív mellett védik az agyat, a látást és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek. A legismertebb omega-3 zsírsavat tartalmazó étrendkiegészítő a halolaj. Tanulmányok kimutatták, hogy az étrendkiegészítők révén bevitt halolaj csökkenti az ízületi fájdalmakat, a reggeli merevség időtartamát, csökkenti az ízületi duzzanatot, így kevesebb fájdalomcsillapítót kell használni. Az omega-3 zsírsavakról köztudott, hogy rendkívül pozitív hatással vannak a keringési rendszerre és az agyra. Ezen értékes zsírok forrásai a halak, algák, a tenger gyümölcsei, a magvak és diófélék. Azok, akik omega-3 zsírsavban gazdag halakat (például kis kék halakat vagy a hideg tengerekből származó olajos halakat) fogyasztanak legalább hetente kb. 2-3, képesek kielégíteni a test igényeit. Egyébként azok számára, akik nem szeretik a halat, az omega-3 zsírsavak táplálékkiegészítőkből is beszerezhetők. Hasznos lehetnek az ezen fontos savat tartalmazó étrendkiegészítők, mivel ha azok minőségi termékek, a szennyezett ökoszisztéma miatt a halakban található nehézfémek és egyéb szennyező anyagok (rovarirtók, poliklórozott bifenilek és dioxinok) nem kerülnek a szervezetbe.

Kurkumin – a kurkuma legfontosabb anyaga a kurkumin, a kurkumin csoportból származó polifenol, amely a növény sárga színéért felelős. A kurkumin egy természetes sárga pigment, számos pozitív hatással van a testre, erős gyulladásgátló, antioxidáns, fertőzésellenes és karcinogén hatású. Hagyományosan a kínai és indiai ayurvédikus gyógyászatban használják ízületi gyulladás kezelésére, mivel gátolja a gyulladásos citokineket és enzimeket. Több közelmúltbeli tanulmány kimutatta, hogy a kurkumin gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik és megváltoztatja az immunrendszer reakcióját. Egy 2006-os tanulmány szerint a kurkuma hatékonyabb volt az ízületi gyulladások megelőzésében, mint az ízületi gyulladások csökkentésében. Egy 2012-es tanulmányban kimutatták, hogy a BCM-95 elnevezésű kurkuminszáramzék jobban csökkenti az ízületi fájdalmat és duzzanatot aktív reumás artritiszben szenvedő betegek esetén, mint a szteroidmentes gyulladáscsökkentő gyógyszer (NSAID), a diklofenak. A kurkumin semlegesíti a szabadgyököket – az olyan instabil molekulákat, amelyek károsítják a sejteket és hozzájárulnak az öregedéshez, valamint olyan betegségek kialakulásához, mint a rák vagy a szívbetegség. A kurkuma rendszeres fogyasztása, például étrendkiegészítők révén, stimulálja és segíti a szervezet antioxidáns enzimeit a szabadgyökök elleni küzdelemben. A kurkuma nagy adagban vérhígítóként működhet és gyomor rendellenességeket okozhat. Kerülje a kurkumát/kurkumint, ha vérhígítót szed, műtétre szorul, terhes vagy epehólyag-betegségben szenved.

Gyömbér – Hatóanyaga, a gingerol, gyulladásgátló, enyhíti az ízületi gyulladás és egyéb fájdalmak tüneteit, és rákellenes. A gyömbér fájdalomcsillapító, nyugtató és antibakteriális hatással rendelkezik, és hatékonyan használható reumás artritisz, a krónikus ízületi gyulladás és más izom-csontrendszeri és kötőszöveti betegségek kezelésére. A gyömbér összetevői olyan anyagok blokkolóiként működnek, amelyek felelősek az izmok és ízületek fájdalmas gyulladásos folyamataiért, így kevesebb fájdalmat, duzzanatot és ízületi merevséget eredményeznek. A gingerol mellett a gyömbér kvercetint is tartalmaz, amely egy erős antioxidáns hatású flavonoid. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a kvercetin megelőző hatással lehet egyes rákok kialakulására.

Indiai tömjénfa– egy hagyományos indiai gyógyszer, amelyet az ízületi fájdalom enyhítésére használnak. Úgy gondolják, hogy rákellenes hatással is rendelkezik, de az indiai tömjénfa bizonyítottan csökkenti az ízületi gyulladásokat, miközben a rákellenes hatásáról továbbra sem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték. Az indiai tömjénfa kivonat fő gyógyászati vegyületei a boswellia savak, a legfontosabb az acetil-11-keto-béta-boszwellic sav (AKBA), amelynek gyulladásgátló hatása van, és közismert, hogy enyhíti a test különböző gyulladásos folyamatait. A véletlenszerű klinikai vizsgálatokból származó adatok szisztematikus áttekintése azt mutatta, hogy a boswellia-kivonatok biztonságosak és klinikailag hatékonyak reumás artritisz, oszteoartritisz és néhány gyulladásos betegség esetén. Ezt a vizsgálatot 2006-ban tették közzé. Azóta további véletlenszerű, kettős vak klinikai vizsgálatokat is végeztek annak megerősítésére, hogy a boswellia kivonat hatékonyan kezelik az ízületi fájdalmat krónikus ízületi gyulladás esetén.

D-vitamin – létfontosságú a csontok és az izmok működéséhez, és gyulladáscsökkentő hatású lehet. Ennek eredményeként a D-vitamin szerepet játszik az ízületi fájdalom enyhítésében, különösen, ha gyulladás okozza. Néhány tanulmány összekapcsolta a D-vitamin hiányát a reumás artritisszel, egy krónikus gyulladásos betegséggel, amely az ízületeket érinti. Egy 2016-os tanulmány szerint a reumás artritiszben szenvedő betegek vérében jelentős kevesebb a D-vitamin, mint a reumás artritisszel nem rendelkező emberek vérében. Egy 2012-es kutatás arra utal, hogy a D-vitaminhiány kockázati tényező lehet a gyulladásos betegségek, például a reumás artritisz esetén, és fokozhatja az állapot súlyosságát. A D-vitamin-kiegészítés hasznos az csontritkulás megelőzésében. A reumás artritiszben szenvedő betegeknél nagyobb az csontritkulásos törések kockázata és nagyobb ízületi fájdalom is, ezért javasoljuk az étrendkiegészítők alkalmazását. A D-vitamin javíthatja a depressziót és a hangulatot is.

Kalcium – A csontokat és a fogakat erősíti, szabályozza az izmok összehúzódásait, idegi impulzusokat továbbít és segít az alapvető hormonok és enzimek felszabadításában. A kalcium megakadályozza a csontritkulást – a csontsűrűség csökkenését. A kellő mennyiségű kalcium előállítása elengedhetetlen a reumás artritiszben szenvedők és a kortikoszteroidokat szedők számára, mivel ezek jelentősen növeli az csontritkulás kockázatát. A tanulmányok kimutatták, hogy 1000 mg kalcium és 500 mg D-vitamin kombinációja megváltoztatta a kortikoszteroidok által kiváltott csontvesztést és megakadályozta a csont állapotának további romlását. Egyes kutatások azt mutatják, hogy a kalcium-kiegészítők csökkentik a reumás artritisszel járó ízületi károsodásokat. A tanulmányok azt is kimutatták, hogy az étrendkiegészítőkkel történő túlzott kalciumpótlás növeli a szívroham kockázatát, de ez étellel történő bevitel esetén nem áll fenn.