A gyulladásos artritisz olyan betegséget jelent, amelyet fájdalom, duzzanat és meleg érzés kísér az ízületekben, valamint egy óránál hosszabb reggeli merevség jellemez. A leggyakoribb típusai a reumás ízületi gyulladás, a pszoriázisos artritisz, a szisztémás lupus erythematosus (SLE, lupus), a köszvény és a Bechterew-kór.
Ezen betegségek esetén az immunrendszer nem működik megfelelően, és gyulladásserkentő vegyületek szabadulnak fel, amelyek megtámadják a szöveteket. Az így kialakult gyulladás megtámadja a szöveteket és ízületi duzzanatot, megnövekedett ízületi folyadékot, porc és csontkárosodást és izomvesztést okozhat. A gyulladás aktiválja azon idegeket is, amelyek fájdalmat okoznak.
AZ GYULLADÁS MIATTI FÁJDALMAT A KÖVETKEZŐK OKOZHATJÁK:
Ízületihártya-gyulladás – Az ízületeket bélelő vékony membrán begyullad, így olyan vegyi anyagok szabadulnak fel, amelyek irritálják az idegeket és növelik a folyadék mennyiségét az ízületben (víz az ízületben). Az ízületihártya-gyulladás az ízületi gyulladás bizonyos formáinak általános tünete. A betegek esetén a hártya túlnövekedése egy rendellenes immunreakció része, amelyben a test tévesen idegen anyagként azonosítja a porcot, amelyet meg kell támadni. A porc elvesztése végül károsítja az ízületi felületet, merevséghez és fájdalomhoz vezet, amely az artritisz minden típusra jellemző. (Az oszteoartritisz, az artritisz leggyakoribb formája nem eredményez ilyen típusú gyulladásos folyamatokat.) A fő tünet a fájdalom. Az ízületi gyulladás által okozott fájdalom általában súlyosabb, mint amilyennek az ízület alapján látszik. Vagyis nem láthatók sérülések vagy duzzanatok, amelyek fájdalmat okoznának. A tünetek gyakran rövid ideig tartanak, és a test különböző részein különböző időpontokban érezhetők. Ha azonban az ízületihártya-gyulladást az ízület túlzott igénybevétele okozza, a fájdalom általában egy helyre koncentrálódik.
A csontok eróziója – a reumás artritiszre jellemző, ez a betegség súlyos és károsítja a mozgást. A periartikuláris kortikális csontok eróziója – amely a reumás artritiszben szenvedő betegek körében a szokásos röntgenfelvételek által felismerhető – a túlzott helyi csontfelszívódás és a nem megfelelő csontképződés eredménye. Az ízületi csontok eróziójának fő okai az ízülethártya-gyulladás, beleértve a gyulladásos citokinek és a nukleáris faktor κB ligandum (RANKL) receptor aktivátorának, valamint a citrullizált fehérjék elleni antitestek termelését.
JELEK, AMELYEK GYULLADÁSRA UTALNAK A TESTBEN:
A krónikus gyulladás krónikus betegségeket okoz. A gyulladás csökkentése megakadályozza az életkorral járó betegségeket és hozzájárul a test egészségéhez. A gyulladásos artritisz okozta gyulladás esetén a gyulladás korai diagnosztizálása és kezelése a legjobb módja az ízületi károsodások, valamint az ízületi gyulladás és autoimmun ízületi gyulladás okozta fájdalom kezelésére. Az orvosi kezelések mellett az egészséges életmóddal is csökkenthető vagy elkerülhető a gyulladás, amely egészséges és megfelelő étrendet és testmozgást jelent. Néhány tünet, amely gyulladást jelez a testben:
- Zsír a derék körül – A zsírsejtek stimulálják a gyulladást okozó vegyi anyagok képződését.
- Magasabb vércukorszint – növeli a vérben keringő gyulladásos citokinek számát.
- Emésztőrendszeri problémák – émelygés, gyomorégés és hasi fájdalom, gáz, hasmenés, puffadás szivárgó bél és gyomorhurut, valamint gyulladásos betegségek jelei lehetnek, amelyeket időben fel kell ismerni a kiegészítő tünetek kialakulásának megelőzése érdekében.
MILYEN HATÁSSAL VAN A KRÓNIKUS GYULLADÁS A TESTRE?
A gyulladás (duzzanat) a test természetes gyógyító rendszerének része, segítve a sérülések és fertőzések leküzdését. De nem csak a sérülésekre és betegségekre adott reakcióként következik be. Gyulladásos reakció fordulhat elő akkor is, amikor az immunrendszer működésbe lép, sérülés vagy fertőzés nélkül. Mivel nincs mit gyógyítani, az immunrendszer azon sejtjei, amelyek normál körülmények között védenek minket, el fogják pusztítani az egészséges artériákat, szerveket és ízületeket.
Ha az étrendje nem egészséges, nem mozog eleget, és stresszel, a test a gyulladással reagál. A krónikus gyulladás hosszú távon káros következményekkel járhat. Tehát a gyulladáscsökkentés szempontjából az étkezés, az alvás minősége és a testmozgás is fontos.
A krónikus gyulladás korai tünetei nem egyértelműek, olyan enyhe tünetek lehetnek, amelyek hosszú ideig észrevétlenek maradnak. Lehet, hogy csak fáradtnak vagy akár teljesen normálisnak érzi magát. A gyulladás előrehaladtával károsíthatja az artériákat, szerveket és ízületeket. Ha nem kezelik, krónikus betegségekhez vezethet, mint például szívbetegség, érrendszeri betegség, cukorbetegség, elhízás, rák, Alzheimer-kór és egyéb betegségek.
A gyulladást okozó immunrendszeri sejtek hozzájárulnak a zsír felhalmozódásához a szív artériáinak nyálkahártyáin. Ezek a lerakódások végül megrepedhetnek, és véralvadást okozhatnak, amely potenciálisan elzárhatja az artériát. Elzáródás esetén szívroham következhet be.
A gyulladás mérésének leggyakoribb módja a C-reaktív fehérje (hs-CRP) vérvizsgálata, amely a gyulladás markere. Az orvosok a homocisztein szintjét is mérik a krónikus gyulladás és a vércukorszint megmérése érdekében, mivel ez kimutatja a vörösvértestek károsodását.
HOGY CSÖKKENTSE A KRÓNIKUS GYULLADÁS KOCKÁZATÁT?
A gyulladást egészséges életmóddal lehet szabályozni. Kövesse ezt a 6 tanácsot a gyulladás csökkentése érdekében:
1. Gyulladáscsökkentő élelmiszerek fogyasztása – az ételek megválasztása ugyanolyan fontos, mint a gyógyszerek és étrendkiegészítők, amelyek hozzájárulhatnak az általános egészséghez, valamint a gyulladás elleni védelemhez. Fogyasszon több olyan gyümölcsöt és zöldséget, valamint omega-3 zsírsavakat tartalmazó ételeket. Az omega-3 zsírsavak legjobb forrásai a halak, például a lazac, a tonhal és a tofu, a diófélék, a lenmag és a szójabab. A gyulladásgátló ételek közé tartozik a szőlő, a zeller, az áfonya, a fokhagyma, az olívaolaj, a tea és néhány fűszer (gyömbér, rozmaring, kurkuma). A mediterrán étrend remek példa a gyulladáscsökkentő étrendre, mivel gyümölcsökben, zöldségekben, halakban és teljes kiőrlésű gabonafélékben gazdag, nem tartalmaz egészségtelen zsírokat, például vöröshúst, vajat és tojássárgáját, valamint nem használ feldolgozott és finomított cukrokat és szénhidrátokat.
2. Csökkentse vagy iktassa ki a gyulladásserkentő ételeket – A gyulladáscsökkentő étrend korlátozza azokat az ételeket is, amelyek elősegítik a gyulladást. A gyulladásserkentő ételek közé tartoznak a vörös húsok és a transz-zsírok, például a margarin, a kukoricaolaj, az olajban sült ételek és a legtöbb feldolgozott élelmiszer.
3. Szabályozza a vércukorszintjét – Korlátozza vagy kerülje az egyszerű szénhidrátokat, például a fehér lisztet, a fehér rizst, a finomított cukrokat. Az egyik egyszerű szabály, amelyet be kell tartani, a fehér ételek, például a fehér kenyér, a rizs és a tészta, valamint a fehér cukorral és liszttel készített ételek elkerülése. Készítsen fehérje alapú ételeket baromfihúsból és halakból, valamint magas rosttartalmú ételekből, például zöldségekből, gyümölcsökből és teljes kiőrlésű gabonafélékből, például barna rizsből és teljes kiőrlésű kenyérből. Olvassa el a termékleírásokat, hogy megbizonyosodjon arról, mit is eszik.
4. Szánjon időt a fizikai aktivitásra – A rendszeres testmozgás nagyszerű módja a gyulladás megelőzésének. Sétáljon minden nap legalább 30 percet, és heti négyszer kb. 25 percig végezzen erősítését.
5. Fogyjon le – a túlsúlyos emberek hajlamosabbak a gyulladásokra. A fogyás csökkentheti a gyulladást. Ezen felül, ha csont- és ízületi betegségekkel küzd, a fogyás nagy megkönnyebbülés az izomzat számára.
6. Tanulja meg kezelni a stressz – a krónikus stressz hozzájárul a gyulladáshoz. Meditáljon, jógázzon, vagy csináljon valami olyat, ami ellazítja. Bár az életben nem lehet elkerülni a stresszt, megtanulhatjuk kezelni azt. Fontos emlékezni arra is, hogy a gyulladás csökkentésért tesz vele, mivel javítja az egészséget és csökkenti az új egészségügyi problémák kockázatát.