Az ízületi fájdalom enyhe és nagyon súlyos is lehet. Az ízületi fájdalom intenzitása és jellege az okától függ. A fájdalom mellett a beteg ízület általános tünete az enyhe duzzanat és bőrpír, valamint az ízület korlátozott mozgathatósága. Annak érdekében, hogy a fájdalom kiküszöbölését a kezelését elkezdje, először diagnosztizálni kell és meg kell határozni a fájdalom okát.

AZ ÍZÜLETEK RENDELTETÉSE ÉS TÍPUSAI

Az ízület két csont közötti kapcsolatot jelent, amely eltérő mozgási tartományt tesz lehetővé. Egyes ízületek, mint például a váll, nagyobb mozgást, belső és külső forgást tesznek lehetővé, és előre, hátra és oldalra is mozognak. Más ízületek, például a karok és a lábak, a könyök és a lábujjak csak hajlíthatók és nyújthatók. Más ízületek a stabilitást biztosítják és csökkentik a testrészek károsodásának kockázatát a tartós használat következtében.

Az ízület kötőszövetből áll, amely az ízületi felületet, az ízületi tokot és az ízület működésének más fontos alkotóelemeit foglalja magában, mint a szalagok, ínak és izmok, mivel ezek mind elősegítik az emberi csontváz stabilitását és mozgását. Az ízületek lehetővé teszik a mechanikai igénybevétel optimális eloszlását és csökkentik a súrlódást mozgás közben.

Három különböző típusú ízület létezik:

1. A szinoviális ízületek lehetővé teszik az ízület szabad mozgását. Szinoviális membránnal rendelkeznek, amely kiválasztja a szinoviális folyadékot.

2. A porcos ízületek elválasztják a szomszédos csontokat az ízületi porctól vagy porckorongtól, és szilárd kötőelemekkel kötik össze őket, lehetővé téve a kisebb mozgásokat (pl. A csigolyák közötti két korong).

3. Szálas ízületek – a koponyacsontok például olyan csontok, amelyekben vékony kötőszövet választja el a mozgást nem végző csontokat.

AZ ÍZÜLETI FÁJDALOM LEGGYAKORIBB OKAI

KRÓNIKUS ÍZÜLETI GYULLADÁS

Oszteoartritisz vagy artrózis néven is ismert, egy krónikus degeneratív ízületi betegség, a szív- és érrendszeri betegségek után a fizikai fogyatékosság második leggyakoribb oka. Ezt főleg az ízületi porckopás okozza. Bár az oszteoartritisz elsősorban az időseket érinti, fiatalabb korban is előfordulhat. Az oszteoartritisz kialakulásának kockázati tényezői a túlsúly (fokozza az ízületi porc mechanikai terhelését), a sportok (túl sok ismétlődő mozgás egy adott sport miatt), a genetika, a hormonok és a sérülések. A tünetek közé tartozik az ízület megvastagodása vagy deformációja, a korlátozott mozgás és a fájdalom. A betegség súlyossága miatt elengedhetetlen a megelőzés előtt fellépni, a kezelés magában foglalja a tudatosságot, a fizikoterápiát, a gyógyszeres kezelést és a műtétet is.

PSZORIÁZISOS ÍZÜLETI GYULLADÁS

Krónikus betegség, ami azt jelenti, hogy soha nem múlik el, de gyógyszeres kezeléssel és az életmód megváltoztatásával kezelhető. Az ízületi gyulladás egy olyan formája, amely a pikkelysömörben szenvedő embereket érinti, és a diagnózist nem mindig könnyű meghatározni, mivel gyakran reumás artritisznek gondolják. A tünetek a gyulladás miatti fájdalom és a merevség, amely reggel vagy pihenés után jelentkezik, de a tünetek egész nap fennállhatnak. Az ízületek megduzzadhatnak és felhevültek lehetnek.
Általában az Achilles-ínon és a láb talpi részén fordul elő, és a pikkelysömör betegségben szenvedő betegek 35%-ánál fordulhat elő az ujjak megvastagodása, azaz az úgynevezett „kolbász ujjak vagy daktilitisz”. Az egyik leggyakoribb tünet a szem elülső részének visszatérő gyulladása. Általában szteroidmentes fájdalomcsillapító gyógyszerekkel kezelik, és súlyosabb esetekben biológiai gyógyszereket is alkalmazhatnak.

REUMÁS ARTRITISZ

A kötőszövet krónikus gyulladásos betegsége (az immunrendszer megtámadja a porcszövetet), amely leggyakrabban a kezek, a csukló, a vállak, a térd és a bokák kis ízületeit érinti. Általában a kar és a csukló kisebb ízületeit érinti a test mindkét oldalán. A reumás artritisz okai nem ismertek, de mivel ez autoimmun betegség, a családi tényezőket és a fertőzéseket (vírusos és bakteriális) is figyelembe kell venni.
Gyakrabban érinti a nőket és az idősebb embereket. A reumás artritisz jellegzetes tünete a reggeli merevség, amely legalább fél órán át tart. Duzzanat és ízületi fájdalom legalább hat hétig tart a diagnosztizálása előtt. A betegek 20%-a észlelhet pite méretű kemény dudorokat vagy csomókat, és az idő múlásával a reumás artritisz a belső szerveket is érintheti. Gyógyszerekkel és az életmód megváltoztatásával kezelhető és kordában tartható.

LUPUS

Egy autoimmun betegség, amely a betegek 90%-ánál ízületi fájdalmat okoz. Az ízületek mellett a betegség a bőrt, a veséket, a tüdőt, az idegrendszert is érinti, aktív és nyugodt szakaszok jellemzik. A lupus elsősorban a termékeny korú nőket érinti, gén- és külső tényezők okozzák. A tünetek enyhék és súlyosak, akár halálos kimenetelűek is lehetnek.
A tünetek között szerepel az általános gyengeség és a láz. A betegség korai tünetei az összes ízületet érintik, duzzanatot, korlátozott mozgást okozva, és az ízületi gyulladás klinikai tünetei is előfordulhatnak. A tünetek nemcsak a bőrt és a belső szerveket érintik, hanem depresszióhoz is vezethetnek. Az orvosnak gondosan kell meghoznia a kezelésről szóló döntést, és a gyógyszeres kezelésen kívül meg kell változtatni az életmódot is, amely magában foglalja a könnyű testmozgást, a megfelelő táplálkozást, a fertőzések megelőzését, valamint a napfény kerülését.

KÖSZVÉNY

Ez az ízületi gyulladás (az artritisz egyik típusa) akkor fordul elő, amikor a húgysav kristályokat kialakítani az ízületekben (kötőszövet, porc, ínak). A tünetek súlyos fájdalom, bőrpír és az ízületek hirtelen duzzanata. A betegség általában súlyos fájdalommal, bőrpírral és a hüvelykujj duzzanatával kezdődik. A fájdalom annyira erős, hogy még a lepedő súlya is fájdalmas lehet.
A bőrpír és a fájdalom kiterjedhet a bokára és a láb alsó részére, korlátozott mozgást okozva. Leggyakrabban a 40-50 év közötti férfiakat és a menopauzát tapasztaló nőket érinti. Ennek okai genetikai tényezők és a fehérjében gazdag ételek túlzott fogyasztása. Gyulladásgátló gyógyszerekkel kezelik, és a legfontosabb az étkezési szokások megváltoztatása és az optimális súly elérése.

LYME-KÓR

Az ízületi fájdalom a Lyme-kór számos lehetséges tünetének egyike. A kezdeti tünet egy specifikus bőrpír (erythema migrans), amely általában egy vagy két héttel a kullancscsípés után jelentkezik. A kezdeti bőrpírtól kezdve a Borrelia, egy bizonyos baktériumnemzetség, átterjedhet a nyirokrendszerbe vagy véráramba és más szövetekbe, így hatással lehet a bőrre, az izmokra, az idegrendszerre és a szívre.
A betegség általában csak egy vagy két ízületet érint, és a tünetek az idő múlásával ritkábbak és kevésbé súlyosak. Ha úgy gondolja, hogy Lyme-kórban szenved, fontos a korai diagnosztizálás és kezelés, valamint a folyamatos orvosi ellátás. Ha a természetben töltenek időt, védje meg magát rovarriasztókkal és megfelelő ruházattal (hosszú nadrág és hosszú ujjú felső), és bőrpír esetén azonnal forduljon orvoshoz.

PAJZSMIRIGY ALULMŰKÖDÉS

A pajzsmirigy alulműködésének következménye. Ez gyakrabban fordul elő nők esetén (különösen az 50 év felettieknél), és nagyobb a kockázata, ha a családban már előfordult, ha dohányzik vagy Hashimoto pajzsmirigygyulladása van. Egyes betegeknél ízületi fájdalom és zsibbadás, alagútszindróma vagy bizonyos ízületek duzzanata jelentkezhet.
A pajzsmirigy alulműködés kezelésére szolgáló legjobb terápia a pajzsmirigypótló hormonok alkalmazása. A fájdalomcsillapítók, valamint az életmód megváltoztatása hasznos lehet, amely több testmozgást és egészséges étrendet, valamint a glutén elkerülését jelenti.

FIBRIOMIALGIA

Egy olyan rendellenesség, amely krónikus fájdalmat okoz az izomban és a kötőszövetekben, és a népesség kb. 3%-át érinti. A nőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki ez a rendellenesség, és 1992-ben a WHO elismerte, hogy valódi betegség. Általános tünetek a fáradtság, izomfájdalom és ízületi fájdalom.
A fájdalmas időszakok jönnek és mennek, a kiváltó okok lehetnek fizikai vagy érzelmi stressz. A 40 és 75 év közötti és túlsúlyos nők nagyobb kockázatnak vannak kitéve. A reumás artritiszben vagy lupusban szenvedő embereknél is nagyobb a kockázata a betegség kialakulásának. Jelenleg a fibromialgia nem gyógyítható, de az okozott problémákat enyhíteni lehet. A kezelés bizonyos gyógyszereket, gyakorlatokat, pszichológiai segítséget és megfelelő étrendet foglal magában.